Brukermedvirkning er et sentralt prinsipp som er nedfelt i flere lover, blant annet i bruker- og pasientrettighetsloven, helse- og omsorgstjenesteloven og lov om arbeids- og velferdsforvaltningen, og er dermed ikke noe tjenesteapparatet kan velge å forholde seg til eller ikke.
I Sømna kommune ønsker vi å ta brukene på alvor. Den kompetanse hver enkelt bruker av tjenestene sitter på, er verdifull for oss. Brukernes stemme skal blant annet høres på følgende måte:
• Innflytelse på egen behandling og oppfølging
• Deltagelse i tverrfaglige drøftingsmøter som omhandler en selv eller barna
• Tilstrekkelig med informasjon til brukere, både i direkte kontakt med hjelpeapparatet, og via kommunens nettsider
Når brukere trenger hjelp er det noen få, men viktige momenter å huske på for at hjelper og bruker sammen skal kunne finne fram til den beste løsningen. Disse momentene inkluderer:
- å bli tatt på alvor
- å bli behandlet med respekt
- å føle tillit og trygghet
- å få hjelp når behovet er der
I handlingsveilederen fremgår det hvordan tjenestene skal sikre brukermedvirkning på de ulike nivåene ved arbeid i en enkeltsak.
Barneloven sier at jo eldre barnet er, jo mer må de voksne ta hensyn til barnet sin mening når de tas avgjørelser for barnet.
- barn som har fylt 7 år har rett til å si mening. Yngre barn skal også få lov å si meningen sin.
- når barn har fylt 12 år, skal meningen deres tillegges stor vekt.
- barn som har fylt 15 år skal få bestemme enda mer, og fram til barnet fyller 18 år skal det få bestemme mer og mer selv.
- når ungdommen er 18 år, er ungdommen myndig og bestemmer over seg selv.
Samtykke og medbestemmelse
- Barn under 12 år: Foreldrene/foresatte har samtykkekompetanse på vegne av barnet.
- Barn mellom 12 og 16 år: Barnets/ungdommens meninger skal tillegges vekt. Barnet/ungdommen har samtykkekompetanse når det gjelder helsehjelp for forhold som foreldrene ikke er informert om og når tiltakets art tilsier det.
- Ungdommer mellom 16 og 18 år: Ungdommen har rett til å samtykke selv.
Medvirkning
Kommunen har flere arenaer for medvirkning. Dette er viktig for å sikre bedre kvalitet i plan- og beslutningsgrunnlag og bidrar til å sikre legitimitet. Deltakelse gir større forståelse og eierskap til både prosess og resultat. Barn og unge har egne arenaer for medvirkning.
Ungdomsråd (13-19 år)
Sømna kommunale ungdomsråd består av 8 medlemmer. Formålet med ungdomsrådet er at det skal være ungdommens organ som skal fremme deres interesser i saker som kan bedre ungdommenes vilkår i Sømna.
Ungdomsrådet arrangerer blant annet "fokusdager" gjennom opplegget Med ungdom i fokus med mellomtrinnet- og ungdomstrinnet. De kan også arrangere "fokusdager" for bl.a. barnetrinnet, lag og foreninger. Ønsker du å bestille et medvirkningsoppdrag eller ta opp en sak i ungdomsrådet, tar du kontakt med leder for plan, miljø og utvikling.
Barnas representant.
Barnas representant skal sørge for at barnas perspektiv blir representert i alt som berører dem. Ansvarlig er områdeleder oppvekst og kultur.
Elevrådet
Elevrådet består av tillitsvalgte fra hver klasse på skolen. De skal ta opp og diskutere saker som påvirker elevene, på eget initiativ eller hvis ledelsen ber om å få svar på noe. Elevrådet er elevenes organ for medvirkning, men alle elevene på skolen tar del i elevdemokratiet. Elevrådet skal høre på alle elevene, og alle elvene på skolen skal kunne delta i elevdemokratiet, gjennom klassens time, muligheten til å komme med forslag til elevrådet, og gjennom andre fora på skolen. Elevrådet kan også arrangere ting, og selv ta ansvar for at skolen blir en hyggeligere plass for elevene å være.
Andre arenaer for medvirkning:
- Ungdata
- Elevundersøkelser
- Utviklingssamtaler
- FAU
- SU
- Brukerundersøkelser
- Foreldremøter
- Foreldrekonferanser
Det skal være medvirkning tilpasset barnets/ungdommens modenhet og forutsetninger. Det er ulike måter å medvirke på, for eksempel ulike former for spørreundersøkelse, drømmesenarie, og workshop.
For inspirasjon og praktiske tips - les mer i medvirkningshåndboka fra Barneombudet