Sømna kommunestyre har i vedtak PS 17/20 vedtatt å delegere myndighet til formannskapet om å fatte vedtak iht. § 4-1 i smittevernloven.
Sømna Formannskap har i dag, 02.04.20, fattet følgende vedtak om forlenget karantenebestemmelse med hjemmel i smittevernlovens § 4-1:
Vedtak om endret og forlenget karantenebestemmelse.
For å forsinke spredning av COVID-19 og bidra til å opprettholde nødvendige helse- og omsorgstjenester, så fatter formannskapet i Sømna etter råd fra kommuneoverlegen følgende vedtak:
1. Personer som ankommer Sømna kommune etter innreise fra Sør-Norge til og med Trøndelag fylke, ilegges hjemmekarantene i 14 dager etter ankomst. Det samme gjelder for personer som ankommer Sømna fra Tromsø kommune.
2. Offshorearbeidere som kommer fra arbeid på norsk sokkel ilegges 14 dagers karantene ved hjemkomst. Det samme gjelder fiskere, sjømenn og andre ansatte i norsk skipsfart som har vært utenfor områdene nevnt under punkt 1.
3. For personer som utvikler sykdom eller symptomer i karanteneperioden, gjelder myndighetenes til enhver tid gjeldende regler for karantene og isolasjon.
4. Nasjonale føringer for karantene og isolasjon har forrang fremfor kommunens vedtak.
5. Kommunen kan iht. smittevernloven § 4-1, 3. ledd gripe inn og sørge for gjennomføring av tiltak på den ansvarliges regning dersom vedkommende ikke retter seg etter vedtaket, og hvis vedtaket blir forsinket. Kommunen skal vurdere anmeldelse av personer som ikke retter seg etter kommunens vedtak.
6. Vedtaket gjelder i 7 dager, fra og med torsdag 2. april frem til og med onsdag 8. april.
7. Fylkesmannen avgjør klage over kommunalt eller interkommunalt vedtak såfremt ikke noe annet er bestemt i loven, jf. smittvernloven § 8-3.
8. Sømna kommune påtar seg ikke økonomisk ansvar som følge av pålagte tiltak.
Rettslig grunnlag
Vedtaket er hjemlet i lov om vern mot smittsomme sykdommer, § 4-1 femte ledd. Den gir kommunestyret hjemmel til å sette i verk ulike tiltak når det er nødvendig for å forebygge en allmenfarlig smittsom sykdom eller motvirke at den blir overført i befolkningen. Aktuelle tiltak fremgår av bestemmelsens første ledd bokstavene a til e.
Grunnleggende krav til iverksetting av tiltak etter § 4-1 fremgår av samme lov § 1-5: «Smitteverntiltak etter loven skal være basert på en klar medisinskfaglig begrunnelse, være nødvendig av hensyn til smittevernet og fremstå tjenlig etter en helhetsvurdering. Ved iverksettelse av smitteverntiltak skal det legges vekt på frivillig medvirkning fra den eller de tiltaket gjelder. Tvangstiltak kan ikke brukes når det etter sakens art og forholdene ellers vil være et uforholdsmessig inngrep.»
Delegering
Kommunestyret har i vedtak 1.4.2020 sak 17/20 delegert til Formannskapet å fatte vedtak i saker etter smittevernloven § 4-1, første ledd. Delegasjonen er gitt med hjemmel i kommunelovens § 11-8, andre ledd. Delegasjonen gjelder fram til kommunestyrets ordinære møte 30. april 2020.
Unntak
Personer som er strengt nødvendige for å kunne opprettholde forsvarlig drift av funksjoner knytt til liv og helse er unntatt fra karantenebestemmelsene. Det vises til her til DSB sin definisjon av samfunnskritiske funksjoner. Virksomhetsleder for samfunnskritisk funksjon må selv gjøre unntak for eget nøkkelpersonell når dette er streng nødvendig for å opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner.
Helse- og omsorgsdepartementet har 29.03.2020 gitt kommunene en veileder om lokale karanteneregler. Veilederen understreker at lokale vedtak ut i fra smittevernlovens §4.1 må ha en medisinsk faglig begrunnelse. Slike inngripende vedtak må sees i sammenheng med de samfunnsmessige konsekvensene. Departementet ber derfor kommunene om å unngå tiltak som rammer følgende:
- Samfunnskritiske funksjoner.
- Offentlig tjenesteyting og myndighetsutøvelse, herunder barnevern
- Transittopphold i kommunen
- Barn med delt bosted på grunn av delt omsorg
- Arbeidstakere med bosted i en annen kommune enn arbeidsted
- Person- og varetransport.
- Tiltak av betydning for å holde produksjonen i gang i virksomheter, som vedlikehold, reparasjoner osv.
Vedtaket om utvidet karantene skal ta hensyn til de ovenfor nevnte gruppene. I de tilfellene der fritak for karantene vil øke sannsynligheten for spredning av smitte, så vil hensynet til smittevern veie tyngst. For dispensasjoner så krever kommunen at søkeren må redegjøre for hvilke tiltak som iverksettes for å imøtekomme krav til smittevern. Informasjon om dette finnes på www.somna.kommune.no under «karanteneregler og unntak».
Begrunnelse
Tiltaket innføres for å forsinke spredning av koronavirus i Sømna kommune og for å bidra til å opprettholde nødvendige helse og omsorgstjenester i kommunen. Viruset er ansett som en allmenfarlig smittsom sykdom og kan føre til alvorlig sykdom og død for en stor del av befolkningen.
Sømna ligger langt fra sykehuset og helsetjenesten vår er sårbar. Dersom en større del av befolkningen i kommunen blir smittet, så vil ikke helsetjenesten være i stand til å håndtere mange alvorlig syke samtidig. Kommunen har en høy andel av personer over 70 år med kroniske hjerte-kar- og lungesykdommer. Denne gruppen risikerer alvorlige forløp av COVID-19. Mange vil trenge intensiv behandling og flere vil dø.
Nordland fylke har per 31.mars litt over 21 personer per 100 000 med påvist Covid-19. Totalt har fylket vårt 52 meldte tilfeller. Dette er lavest i landet. Sømna har 1 pasient per nå med Covid-19. Vi er i fase 1 av pandemien, fordi det ennå ikke er påvist smitte mellom personer i regionen. Alle med påvist smitte på Sør-Helgeland har viruset på reise ut av Helgeland. Trøndelag i sør og Troms og Finnmark i nord ligger noe høyere, med tall på henholdsvis 68 og 62 per 100 000. Totalt er påviste tilfeller av Covid-19 daglig stabil og FHI konkluderer med at det er en lav spredning i den generelle befolkningen. Samtidig er det store regionale forskjeller, med Oslo på topp. I nord har Tromsø kommune et mye høyere smittetall enn alle andre kommuner i Nord-Norge. Omtrent halvparten av alle smittede i Norge har fått smitten innenlands. For omtrent halvparten av dem som fikk smitten i Norge, er smittested ukjent. Selv om utviklingen de siste dagene gir grunn til en forsiktig optimisme, så er kampen mot viruset på langt nær over.
Nordland er foreløpig i en gunstig situasjon med lite smitte. Situasjonen lengre sør og i de store byene er en helt annen. Der kan ikke smitteveier i et hvert tilfelle kartlegges. Regionen vår består av mange små kommuner med en spredt og aldrende befolkning. De har lang vei til sykehus og ambulansetransporten utgjør allerede i en normalsituasjon en flaskehals for pasientene. Dette gjør oss mer sårbar dersom mange blir syke samtidig.
Erfaringene fra Kina, Taiwan og Singapore viser så langt at isolasjon av områder fungerer effektivt som en barriere mot smittespredning. Særlig i den første fasen synes det nyttig å begrense reiseaktiviteten. Det tar 2 til 3 uker fra man igangsetter smitteverntiltak til man kan vurdere effekten.
Folkehelseinstituttet har som et foreløpig mål å enten bremse eller undertrykke viruset. Begge modellene krever omfattende tiltak med negative ringvirkninger for samfunnet