Kurs - Skjærgårdscruise langs ​Helgelandskysten

mandag 3. juli 2023 16.00 - torsdag 6. juli 2023 20.00

Informasjon

"Hvis at æ får velge land  - Så veit æ det bli Helgeland!"

Opplev spennende kysthistorie, ramsalt kystkultur, og koselige fiskevær i en natur som tar pusten fra deg! Bli med til Vegaøyan og verdensarvens rike!

Skolens Skjærgårdscruise langs Helgelandskysten har vært meget populær i en årrekke, og er ofte fulltegnet før både program og pris er markedsført. Opplegget er helt unikt, og vi er de eneste som tilbyr dette Helgelandseventyret.

​​Et cruise av de sjeldne! Vær rask hvis du vil sikre deg en plass!

Kursinnhold

Dag 1 – Mandag 3. juli: 
Sømna - innsjekking på Sømna Kro & Gjestegård - i samme bygg som skolen  (Ettermiddagskaffe og middag inkludert)
Oppmøte og forkurs i Nordnorsk Pensjonistskolens undervisingsrom kl. 16.00. Presentasjon, praktisk informasjon og ettermiddagskaffe i peisestua, før vi får et spennende foredrag som vil gi oss et lite innblikk i kystkulturen og kystkvinnenes historie.  Vi avslutter kvelden med hyggelig prat rundt bordet og en deilig tapas meny, før vi tar kveld og får en god natts søvn. I morgen skal vi legge ut på vårt opplevelsesrike skjærgårdscruise langs det som har blitt kåret til Norges vakreste kyststripe.
 
Dag 2 - Tirsdag 4. juli: 
Sømna - Skålvær - Herøy - Sandsundvær - Vega  
(Full pensjon inkludert)

​Vi møter på Berg småbåthavn (10 min kjøretur fra skolen) og kl. 09.00 legger vi fra land med Lovund Skyss. Reisen langs Norges vakreste kyststripe er i gang! Vi besøker idylliske  Skålvær (se bildene under), et av de gamle handelsstedene langs leia på Helgeland der vi vandrer omkring på øya sammen med vår kunnskapsrike guide Nils Falch, samtidig som vi får høre om øyas historie. Besøket avrundes med kaffe og vafler. (Bildet av nyere dato: Jørn Otto Hansen) 
 
 
Vi drar videre til Herøy brygge, hvor vi skal spise en deilig lunsj kl. 13.00, deretter fortsetter vi til  øygruppen Sandsundvær. Øyene har funnet sin plass i historien på grunn av den tragiske ulykken som fant sted i januar 1901, da stormen gjorde sitt til at 34  mennesker omkom. Få kan kan mer om denne hendelsen enn Reidar Moursund fra Herøy. Han vil være med oss ut for å se det gamle fiskeværet på nært hold (fra båten), og levende fortelle oss om det som hendte ute i havgapet. Reidar har laget både et eget hefte og et kirkespill om denne skjebnedagen. Filmatisering av hendelsen har premiere i januar 2023.  Vi har med kaffe og noe attåt som vi serverer i båten, mens vi får høre den 122 år gamle historien. 

Etter turen ut for å se Sandsundvær takker vi Reidar for laget og skysser ham tilbake til Herøy, før turen går til Vega Havhotell. Her skal vi sjekke inn og bo i to døgn. Felles middag kl. 20.00
 
 
Dag 3 - Onsdag 5. juli:  
Vega - Bremstein - Store Emårsø - Hysvær - Skogsholmen  
(Full pensjon inkludert)

​Etter en god frokost hentes vi av buss kl. 08.35 og fraktes til båten. Kl.09.00 starter vi turen ut i verdensarven sammen med vår guide de neste to dagene, Arnstein Hansen. Vi drar først ut til det gamle fiskeværet Bremstein, hvor vi går i land. Deretter fortsetter resten av turen med guiding fra båten ut til Hysværøyan, som består av et par hundre øyer. Et vær med gammel bosetting og nevnt i skriftlige kilder allerede på 1200-tallet som et sted der det ble sanket dun. 

Videre drar vi til Store Emårsøy. Der har bøndene Gisle Ebbesen og Turid Næss gjennomført et omfattende restaureringsarbeid på den gamle husmannsplassen. Vi får bli med på en historisk reise og høre om hvordan fiskebøndene har levd der ute, og vil bli servert  kaffe og lefse. 
 
 
​Vi forlater den lille øya ca. kl. 14.45 med Skogsholmen Gjestehus og lunsjservering som neste post på programmet! Etter ca. 8500 dugnadstimer er det gamle skoleinternatet fra 1940 blitt et perle, både som overnattingssted og spiseplass. I dag er det 1 fastboende på Skogsholmen, men  i storhetstiden var det både dampskipskai, postkontor, bedehus og to butikker på øya. For mer info sjekk ut: www.verdensarvvega.no

Etter en flott dag på havet med masse inntrykk, drar vi tilbake til land ca. kl. 17.00 og skysses m/buss til  Vega Havhotell. Felles middag og kulturelt innslag kl. 20.00.
 
 
​Dag 4 - Torsdag 6. juli:
Vega - Sømna 
(Full pensjon inkludert)

I dag skal vi, som avslutning på turen, gjøre oss nærmere kjent med hovedøyene i Vega kommune. Etter en god frokost og utsjekk kl. 09.00, blir vi plukket opp av Sømna Bussreiser og vår dyktige guide for en rundtur.
 
 
​Kl. 11.30 avsluttes turen med lunsj på Verdensarvsenteret med etterfølgende omvisning, før kursen settes mot Igerøy og ferja videre til Horn kl. 14.40

Ved ankomst i Sømna rundes skjærgårdscruiset av med en hyggelig ettersamling og oppsummering i skolens lokaler, før vi avslutter med en middag ca. kl. 18.00.

​​
Vi ønsker deg velkommen til lærerike og spennende dager på vakre Helgelandskysten! ​
Påmeldingsfrist: 2. juni
 
 
 

Pris voksen: 10450

http://www.nnps.no

Sted

Nordnorsk Pensjonistskole
 

Kontakt

Nordnorsk Pensjonistskole
 

Legg til hendelsen i din kalender