Mobiliserer for renere strender på Helgeland

Et stort antall miljøengasjerte går for første gang sammen om dugnaden

Klippet fra Helgeland Arbeiderblad:

Skoleklasser og barnehager fra kommunene Alstahaug, Brønnøy, Leirfjord, Sømna, Vefsn og Vevelstad har allerede meldt seg på i kampen mot strandsøppel. Bare i Brønnøy kommune ønsker 20 skoleklasser å delta. I tillegg har flere velforeninger og miljøagenter i kystkommunene meldt sin interesse, heter det i en pressemelding fra Søndre Helgeland Miljøverk (SHMIL).

– Og vi håper selvfølgelig så mange som mulig stiller opp på dugnaden, slik at vi bevarer den fantastiske naturen på Helgeland, sier Julie Stene Krokstad i SHMIL.

Mye søppel

Det finnes store mengder søppel langs kysten av Helgeland. I tillegg til å være et estetisk problem som ødelegger opplevelsen av å være ute i fjæra, er forsøplingen også et problem for dyrelivet.

På verdensbasis tror man at hundre tusen marine pattedyr og over en million sjøfugl dør hvert år på grunn av søppel i havet. Selv om man vet at forsøpling av havene er et stort miljøproblem globalt, vet man ikke det nøyaktige omfanget av problemet i Norge. Det trengs mer kunnskap for å kunne forebygge forsøplingen, og dette gjelder også på Helgeland.

Så selv om hovedformålet med strandryddeaksjonen på Helgeland er å rydde kysten for søppel, ønsker organisatorene samtidig å samle mer informasjon om søppel i havet.

Sist oppdatert den 09.sep.2015