Choczewo-Polen


Sømna kommune har Choczewo kommune i Polen som vennskapskommune.


 

Vennskapskommunesamarbeid
medium_kommunevapen_kun.jpg choczewo_gmina_1.jpg
Sømna     Choczewo

 

Bla i menyen for å oppdage Choczewo
Hvor - se kart      www.choczewo.com.pl Fakta
Mattradisjoner Turisme i Choczewo (engelsk)
     

 

"Intensjonsavtale om samarbeid og partnerskap" ble underskrevet i Choczewo 14. september 2008, og vennskapskommunesamarbeidet ble formalisert ved et kommunestyrevedtak 5. november 2008.

 

Historisk tilbakeblikk om samarbeidet med Choczewo kommune i Polen

 • Sommeren 2006 var Trælnes mannskor på besøk i Polen. De holdt en konsert, der ordføreren i Choczewo deltok. Det viste seg at den polske kommunen var på utkikk etter en vennskapskommune i Norge.     
 • August 2006 mottar Sømna kommune brev fra Choczewo, der vi blir forspurt om å arbeide for at vi kan bli en vennskapskommune.
 • K-vedtak 08/08 – Sømna kommune skal utrede muligheten for å skaffe samarbeidspartnere / kommuner.
 • I juni 2008 sender Sømna kommune brev til ordføreren i Choczewo, der vi takker for henvendelsen og tilbyr oss å komme på besøk for å kunne ha samtaler.
 • Sømna får god respons på vårt brev, og i august reiser ordfører Edmund Dahle, rådmann Signar Kristoffersen og jordbrukssjef Nils Nyborg på besøk. De starter arbeidet med å lage en avtale.
 • I september reiser Edmund og Signar på nytt til Polen, og intensjonsavtalen blir underskrevet. På denne reisen deltar også Fylkeskommunen i begge landene. Sømnas delegasjon får delta på høstfesten. 
 • I oktober kommer det en polsk delegasjon på gjenvisitt til Norge. De får omvisning i Sømna, og det arrangeres jakt.
 • K-vedtak 59/08 – Kommunestyret vedtar et samarbeid med Choczewo kommune i henhold til intensjonsavtalen.
 • 54 barn fra de to kommunene har i løpet av våren samarbeidet om kunstutstillinger, kunstverksteder, teater, film og teaterverksteder. Tema har vært ”Slik ser jeg Choczewo, slik ser jeg Sømna” og ”Eventyr uten grenser”. Først kom de polske barna til Sømna, og litt senere dro Sømna på gjenvisitt. Barna har bodd sammen, opplevd kultur og knyttet vennskap.
 • I juni kom koret Genezareth til Sømna for å delta på korstevnet, der Trælnes mannskor stod som arrangør. Koret gjorde stor suksess, og de fant tonen med mannskoret.
 • Denne uka spiller disse to korene inn en CD sammen. Smakebiter fra dette vil bli presentert på konserten i St. Leon kirke i Wejherowo 2 okt.
 • Sømna kommune har diskutert det videre samarbeidet med vår vennskapskommune. I følge intensjonsavtalen er det tre områder man skal samarbeide om, næring , skole og undervisning og  kultur. Nå har vi jobbet mye med kultur, og Sømna ønsker å se på tiltak som går på næring og oppvekst.
 • For Sømna er det viktig å få presisert at finansiering av prosjektene må være avklart før iverksettelse.

 

Strategier for det videre samarbeidet med Choczewo - Notat fra et internt møte i Sømna kommune 22.09.09

 

For å illustrere samarbeidet mellom Choczewo kommune i Polen og Sømna kommune presenteres her norske prosjektrapporter og polske kommuneaviser:

 

- Kommuneavis Choczewo "WIESCI Choczewskie" nr 6/2009

- Studietur til Choczewo høsten 2010 - For Sømna væringer med interesse for jordbruk, skogbruk, jakt, småskala mat, agroturisme og kulturlandskap. Ble arrangert i perioden 8 - 13 september i regi av Sømna kommune ved landbrukskontoret.

- Kommuneavis Choczewo "WIESCI Choczewskie" nr 10/2010

- Videreføring av prosjektet i 2011 - Rapport om jakt- og næringsbesøk fra Choczewo/Polen 29.sept-4.okt. 2011 og Rapport jakt i Polen/møter i Choczewo 26-30.okt 2011. Ble arrangert i regi av Lysingen- og Sørbygda Storviltområder, Sømna Jeger- og Fiskerforening og Sømna kommune ved landbrukskontoret.

- Reportasje i "Gdansk nasze miasto" (Gdansk - Byen vår) 2. nov. 2011 (Nettavis i Gdansk)

- Vennskapskommunesamarbeid mellom kommunene Sømna og Choczewo - Rapport gjenvisitt "Studietur til Sømna 16 - 22 september 2013. Ble arrangert i regi av Sømna kommune ved landbrukskontoret og næringskontoret.

- Kommuneavis Choczewo "WIESCI Choczewskie" nr 9/2013

- Kommuneavis Choczewo "WIESCI Choczewskie" nr 9/2013 - Norsk oversettelse av aktuelt stoff

- Kommuneavis Choczewo "WIESCI Choczewskie" nr 10/2013

- Kommuneavis Choczewo "WIESCI Choczewskie" nr 1/2014 Se spesielt side 8
Sist oppdatert den 09.sep.2015


Tips en venn Skriv ut